Praktijkexamen

Wanneer je in het bezit bent van je theoriecertificaat en de praktijklessen goed doorlopen hebt, mag je op voor het praktijkexamen. Je instructeur zal bepalen wanneer jij toe bent aan het praktijkexamen. Tijdens het examen laat je de examinator van het CBR zien dat je voldoende rijvaardig bent om veilig aan het verkeer deel te nemen.

Jouw instructeur van Mijn-Rijopleiding.nl gaat met je mee naar het examen. Het praktijkexamen begint en eindigt op de locatie van het CBR. Je instructeur bereidt je goed voor op wat er precies zal gebeuren en wat er van je verwacht wordt.

Vraag op tijd je DigiD aan om problemen met het plannen van examens te voorkomen!

Je mag in je eigen, vertrouwde lesauto examen doen. Als je het prettig vindt, rijdt de instructeur met je mee.  Dat is aan te raden, omdat hij na afloop zijn visie kan geven op de uitslag.

Verloop van het praktijkexamen

Je maakt eerst kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt. Hij vraagt je naar het formulier ‘Zelfreflectie’. Dit formulier bespreken jullie met elkaar na afloop van het examen. Daarna controleert de examinator je identiteitsbewijs. Ook checkt hij of je bent geslaagd voor je theorie-examen. Vervolgens doe je op het parkeerterrein een ogentest. Daarbij moet je het kenteken van een stilstaande auto kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Daarna stelt je examinator enkele vragen, ter voorbereiding van de rit. Hierna begint de rit. Een deel hiervan (ongeveer 10 – 15 minuten) rij je zelfstandig naar een bepaalde bestemming.

De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:

  • Je beheersing van de auto
  • Kijkgedrag
  • Of je goed voorrang verleent
  • Inhalen
  • In- en uitvoegen
  • Rijden op kruispunten en rotondes
  • Bijzondere verrichtingen
Tips van het CBR vindt je: hier

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.

shop-banner-shop
Bestel hier direct of login

Gratis proefles aanvragen

Ontvangstbevestiging

We hebben je formulier in goede orde ontvangen en nemen zo snel mogelijk contact met je op!